Montare calorifere

Caloriferul reprezinta un element esential in asigurarea confortului termic al spatiului de locuit. Atat in cazul inlocuirii caloriferelor vechi, cat si in cazul instalarii initiale trebuie avuta in vedere dimensionarea corecta a acestora, motiv pentru care se recomanda apelarea la o firma specializata.

Pe piata exista mai multe tipuri de calorifere, acestea putand fi clasificate astfel:

Radiatoarele din fonta

Acestea au durata foarte mare de viata (peste 30 de ani), iar garantia acordata de unii furnizori este de 25 de ani. Au rezistenta foarte buna la coroziune, se monteaza mai frecvent in instalatii racordate la sistemul centralizat (termoficare, centrala de cartier etc), dar nu numai in acestea. Ca dezavantaje: sunt mai scumpe decat cele din otel sau aluminiu si au masa mare, fiind relativ greu de manevrat.

Radiatoarele din aluminiu

 Au durata medie de viata 20 de ani.  Exista radiatoare uzuale “de parapet”  (de inaltimi care permit montarea sub fereastra) si  radiatoare din aluminiu tip “coloana”,   care se livreaza in corpuri de 2 sau 3 elementi si care au inaltimea cuprinsa intre 1000 si 2200 mm. Sunt foarte usoare, comod de manipulat si montat, iar sistemul de asamblare pe baza  de elementi le face flexibile in vederea obtinerii diferitelor dimensiuni/puteri sau in cazul in care e necesara inlocuirea unuia sau mai multor elementi. Se incalzesc rapid, prin urmare raspund prompt la cererea de incalzire si functioneaza eficient in sistemele cu centrale murale sau cazane proprii. Rezistenta buna la coroziune pemite montarea si in sisteme de incalzire centralizate. Au pret mai bun decat cele din fonta. Sunt elegante si au design placut. Dezavantaje:sunt mai scumpe decat radiatoarele din otel si necesita aerisire mai frecventa.

Radiatoarele din otel tip panou

Durata de viata medie este de 15 ani, iar garantia acordata de unii producatori ajunge la 10 ani, chiar si in cazul montarii pe sisteme de termoficare. Datorita pretului foarte competitiv sunt cele mai vandute. Atentie insa, pentru ca pretul nejustificat de mic ascunde, de regula, o calitate mai slaba a materialului, cu implicatii asupra rezistentei la coroziunne, duratei de viata etc;  un alt exemplu ar fi cel al radiatoarelor care au convectoarele (fagurele) din interior mai mici si, implicit, consumul de material mai scazut. De aici, rezulta o putere de incalzire mai mica la aceleasi dimensiuni de gabarit.
Radiatoarele din otel au aspect placut si se comporta bine din punct de vedere al eficientei in instalatiile cu centrale sau cazane proprii; radiatoarele de calitate superioara se pot monta si in instalatii centralizate (termoficare). Este foarte important sa nu fie golite  de apa, deoarece patrunderea aerului declanseaza procesul de coroziune; de aceea, in cazul montarii pe instalatii racordate la termoficare trebuie prevazuti robineti de izolare care sa retina apa in radiator pe durata verii, cand coloanele de incalzire de la bloc se golesc. De asemenea, montarea unui filtru de impuritati pe fiecare radiator in aceste instalatii contribuie la mentinerea duratei de viata si a functionarii eficiente. Radiatoarele din otel sunt mai usoare decat cele din fonta, dar mai grele decat cele din aluminiu, iar montarea este simpla.

Radiatoarele de baie din otel (portprosop) 

Se monteaza in bai, se numesc “portprosop”,  li se mai spune si “radiator scarita” datorita formei specifice. Sunt disponibile in diferite variante: cu tevi drepte sau curbe, albe sau nichelate etc.

 

 Pentru o utilizarea eficienta a radiatoarelor va recomandam urmatoarele:

  • Utilizarea robinetilor termostatati pe radiatoare, impreuna cu un (crono)termostat care comanda functionarea centralei asigura o functionare economica si confortabila a instalatiei de incalzire. (Crono)termostatul se instaleaza, in general, in camera cea mai rece si pe radiatorul din acea camera nu se monteaza robinet termostatat, ci robinet simplu care se mentine deschis pe maxim. In orice instalatie de radiatoare cu robineti termostatati se va lasa minim un radiator fara robinet termostatat pentru a permite realizarea circulatiei agentului termic si evitarea socurilor hidraulice asupra pompei. In incaperile utilizate mai rar se poate mentine o temperatura mai scazuta cu ajutorul robinetilor termostatati.
  • Aerisiţi camerele în mod corect în timpul sezonului rece, deschizând larg ferestrele de doua ori pe zi timp de aproximativ 5 minute. Inchideti sau puneti pe pozitia “minim” robinetul radiatorului din camera respectiva cat timp este deschisa fereastra, cu exceptia robinetului din camera unde e termostatul, care va ramane pe pozitia “maxim”; coborati setarea termostatului de ambianta la 10 C. Dupa inchiderea ferestrelor nu uitati sa readuceti robinetii si termostatul la setarile initiale.
  • Aerisiti radiatoarele la inceputul fiecarui sezon de incalzire.
  • Nu aşezaţi mobilă voluminoasă direct în faţa radiatoarelor, de exemplu o comoda, un divan sau un birou (distanţa minimă recomandată de 50 de cm). În caz contrar aerul încălzit va circula defectuos şi nu va putea încălzi camera corespunzator. De asemenea, nu acoperiti radiatoarele cu perdele sau draperii groase – pierderile sunt de 10-15%.